RSI Preventie

Hoewel er in elke sector weer andere maatregelen nodig zijn om RSI te voorkomen, zijn voorwaarden voor gezond werken in de meeste beroepen van toepassing. De rode draad: verminderen van repeterende handelingen, toepassen van korte en lange pauzes en meer beweging door meer afwisseling. Ook wordt er wel gesproken over "de vijf W's"


Preventief te werk gaan

Aangezien ernstige rsi-gevallen tot jarenlange invaliditeit kunnen leiden, is het vooral belangrijk om de problemen voor te zijn en preventief te werk te gaan. Een goede houding bij computergebruik is daarbij van primair belang. Zorg voor een rechte rug en voorkom dat je langdurig onderuit hangt of voorovergebogen naar het scherm zit te turen. Vooral de hoogte van het bureaublad ten opzichte van het lichaam en de kijkhoek naar het scherm zijn zaken waar beter aandacht aan besteed moet worden. Zo staat de bovenkant van het scherm idealiter op ooghoogte.


Neem pauzes!

Ontspanning werkplek

Zelfs bij een optimale zithouding en met voldoende ondersteuning van de polsen, blijft het belangrijk om de werkzaamheden regelmatig af te wisselen. De installatie van pauzesoftware blijkt volgens onderzoek echter weinig efficiënt te zijn en meer ergernis op te roepen dan effectief te zijn in het opdringen van pauzes. Na een periode van intensief muizen, is het verstandig even wat anders te doen: wat telefoontjes plegen, naar het faxapparaat lopen en koffie zetten zijn voorbeelden van korte pauzes. Een paar keer per dag een langere pauze inlassen is daarnaast ook aangeraden. Volgens de Nederlandse arbeidswetgeving is het zelfs verplicht om om de twee uur een tiental minuten pauze te nemen.


Trainen van de spieren

Van het trainen van de spieren gaat een dubbele preventieve werking uit. Enerzijds zorgt het ervoor dat spieren beter bestand zijn tegen de belasting en anderzijds zorgt deze training voor de noodzakelijke afwisseling in de beweging. Voor deze oefeningen zijn niet noodzakelijk speciale hulpmiddelen vereist, maar deze kunnen wel helpen. Een populair object daarbij is de Powerball, hoewel het nut van deze gadget niet onomstreden is.