Verschillende varianten en uitingen van RSI

Repetitive strain injury (RSI) is een verzamelnaam voor een groep van aandoeningen die ontstaan door overmatige belasting van de spieren, pezen en zenuwen in de armen of handen. Deze aandoeningen komen vaak voor bij mensen die veel met hun handen werken, zoals muzikanten, computergebruikers, kantoorwerkers en sportlui. Er zijn verschillende soorten RSI, waaronder muisarm, tennisarm, golfarm en een WhatsApp-duim. Hieronder worden deze drie varianten van RSI beschreven.

Muisarm

De muisarm, ook wel bekend als de “carpal tunnel syndroom” wordt veroorzaakt door overbelasting van de pols en hand. Dit komt vaak voor bij mensen die veel achter een computer werken en veel gebruik maken van een muis. Klachten die vaak voorkomen zijn pijn, tintelingen, zwakte en stijfheid in de hand en pols.

Tennisarm

Tennisarm, ook wel bekend als “epicondylitis” is een ontsteking van de pezen die vanaf de elleboog naar de hand lopen. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de arm. Tennisarm komt vaak voor bij mensen die veel tennissen of andere sporten doen waarbij de arm veel wordt gebruikt. Klachten die vaak voorkomen zijn pijn en stijfheid in de elleboog.

Golfarm

Golfarm, ook wel bekend als “medial epicondylitis” is een ontsteking van de pezen die vanaf de binnenkant van de elleboog naar de hand lopen. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in de arm. Golfarm komt vaak voor bij mensen die veel golfen of andere sporten doen waarbij de arm veel wordt gebruikt. Klachten die vaak voorkomen zijn pijn en stijfheid in de elleboog.

Whatsapp-duim

WhatsApp-duim, ook wel bekend als “texting thumb” of “smartphone thumb” is een vorm van RSI die ontstaat door overmatig gebruik van de duim tijdens het typen op een smartphone of tablet. Het komt steeds vaker voor bij mensen die veel gebruik maken van deze apparaten en veel typen, zoals berichten sturen via WhatsApp. Klachten die vaak voorkomen zijn pijn, tintelingen, zwakte en stijfheid in de duim en pols. Dit komt omdat de duim constant beweegt tijdens het typen, en dat kan leiden tot overbelasting van de spieren, pezen en zenuwen in de duim en pols. Om te voorkomen dat u last krijgt van een WhatsApp-duim, kunt u uw houding corrigeren tijdens het gebruik van uw smartphone of tablet. Dit kan bijvoorbeeld door een stylus te gebruiken om te typen in plaats van uw vingers.

Voorkomen

In het algemeen zijn RSI aandoeningen zoals muisarm, tennisarm, golfarm en WhatsApp-duim te voorkomen door regelmatige pauzes te nemen, te strekken en oefeningen te doen om de spieren en pezen te versterken. Als u last heeft van RSI, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.